Trycka egen bok

Här hittar du som är intresserad av att ge ut din egna bok information om var du kan vända dig och vad man ska tänka på.

Var kan man trycka en bok?

Det finns flera företag som hjälper dig att ge ut din bok. I listan nedan så hittar du de företag som erbjuder dig att trycka din bok både i fysisk form och digitalt.

FöretagFormatPris (ca)
Vulkan MediaPrint / ljudbok / e-bokFrån 19 kr per bok
Tryckabok.sePrint 
Solentro.sePrintFrån 37 kr per bok
Bod.sePrint / e-bokFrån 21,53 kr per bok
Lasertryck.sePrintFrån 20 kr per bok

Vad ska man tänka på när man ska trycka en bok?

Om du vill ge ut och trycka en bok själv är det en process som kräver mycket planering. Här nedan finns några saker som du behöver tänka på.

Förberedelse och Korrektur

Innan du kan trycka din bok behöver du se till att den är i absolut bästa möjliga skick. Det innebär att du behöver korrekturläsa den noggrant, flera gånger, för att se till att det inte finns några stavfel eller grammatiska fel. I vissa fall kan det även vara bra att anlita en professionell redaktör som hjälper dig med detta.

Formgivning

Det är inte bara texten i boken som är viktig, men också hur den presenteras. Du behöver tänka på bokens layout, typsnitt, uppdelning, och andra designaspekter. Omslaget är också oerhört viktigt eftersom det är det första som potentiella läsare kommer att se. Om du inte är skicklig inom grafisk design kan det vara värt att anlita en professionell formgivare.

ISBN och streckkoder

För att din bok ska kunna säljas i handeln och online behöver den ett ISBN (International Standard Book Number). Du kan ansöka om ett ISBN från det Kungliga biblioteket.

Själva tryckningen

För att producera din bok måste du välja ett tryckeri. Pris, kvalitet, och leveranstid kan variera mycket, så det är värt att göra lite forskning för att hitta det alternativ som är bäst för dig. Du behöver också besluta om du vill trycka din bok vid behov (det vill säga, endast trycka kopior vid beställning) eller i bulk (vilket i regel är billigare per kopia, men innebär att du måste lagra och sälja alla de tryckta böckerna).

Distribution

Hur kommer din bok att säljas och distribueras? Kommer du att sälja den själv online, genom bokhandlare, eller både och? Det finns företag som kan hjälpa till med distribution, men det är i så fall också en kostnad som tillkommer.

Marknadsföring

Slutligen, om ingen vet att din bok finns, kommer ingen att köpa den. Du behöver tänka på hur du ska marknadsföra din bok. Detta kan innebära allt från sociala medier och online-annonsering, till traditionell publicitet som recensioner och boksigneringar.

Slutligen är det ett stort åtagande att trycka en egen bok och det kan vara både tidskrävande och kostsamt. Men det kan också vara mycket givande att se sitt arbete i tryck och tillgängligt för läsare.